Na świecie na mięso zabijanych jest około 24 mld zwierząt rocznie.
Przeciętnie człowiek zjada w ciągu życia blisko 2000 zwierząt: świnie, krowy, kurczaki, indyki, kaczki, gęsi, owce.
Wiekszość z tych zwierząt hoduje się w specialnych "fabrykach", gdzie są pozbawione świeżego powietrza, ruchu. Zwierzęta są przetrzymywane na małej przestrzeni, zazwyczaj matki oddziela się od potomstwa, co uniemożliwia im wykonywanie naturalnych odruchów.
Mają one nienaturalnie krótkie życie. Najważniejsze jest to, by szybko urosły, by było z nich jak najwięcej mięsa. W tym celu podaje im się hormony wzrostu i tuczące jedzenie. Wszystko jest obliczone na maksymalny zysk hodowców zwierząt na mięso.
Wiele z tych zwierząt umiera z powodu strachu i koszmarnych warunków, gdy są transportowane setki kilometrów, w tłoku, bez jedzenia i wody.
Te, które przeżyją czeka brutalny, krwawy koniec. W rzeźniach podrzyna się im gardła, obdziera ze skóry i zanurza we wrzątku - często, gdy jeszcze żyją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz